Friday, 28 March 2014

GEMPAR !!! Pemain golf Australia tarik diri di saat akhir naik MH370MELBOURNE 28 Mac - Cabutan undian menyaksikan seorang pemain golf profesional Australia Wayne Perske menarik diri di saat-saat akhir daripada menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370, lapor akhbar The Sydney Morning Herald.

Pemain berusia 39 tahun dan bapa kepada dua orang anak dari Brisbane itu sepatutnya menaiki pesawat tersebut dari Kuala Lumpur ke Beijing untuk menyertai kelayakan PGA China.


Namun semasa di Kuala Lumpur, dalam tempoh 24 jam sebelum berlepas, beliau diberitahu beliau diundi untuk terbang pada minggu kedua kelayakan, dan bukan di minggu pertama.

Beliau kemudiannya pulang ke Brisbane.

"Hampir-hampir menemui malang," katanya membuat Tweet pada 8 Mac, hari pesawat itu hilang.

Perske memberitahu radio 2UE di Sydney pagi ini beliau merasa sangat bertuah berada di rumah bersama keluarganya. - BERNAMA

Sumber

'TURN BACK': Abd Rahim akui kenyataan tidak tepat

27 Mac 2014

SHAH ALAM - Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abd Rahim Bakri mengakui, kenyataan beliau yang mengatakan MH370 berpatah balik (turn back) berkemungkinan setelah menerima arahan dari pusat kawalan adalah tidak tepat.

 “Saya ingin menjelaskan bahawa ia hanya merupakan andaian saya semata-mata serta kemungkinan-kemungkinan yang boleh berlaku.

 “Selepas membuat semakan, saya ingin tegaskan bahawa andaian saya adalah tidak tepat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.


Semalam, ketika perbahasan di Parlimen Abd Rahim berkata, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM ) tidak mengambil tindakan terhadap MH370 yang membuat  turn back ketika melalui ruang udara Selat Melaka kerana menyangka ia arahan daripada menara kawalan udara (ATC), Subang.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan daripada Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abdul Hamid (PKR-Lumut) yang mempersoalkan tindakan Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud memaklumkan ada berlaku ‘turn back' sehari selepas kehilangan MH370.

Sumber

MH370: 300 imej baru dari Thai mungkin mampu beri sasaran lebih jelas kepada SARKUALA LUMPUR: Pengarah Eksekutif Agensi Maklumat Geo dan Pembangunan Teknologi Angkasa Thailand (GISTA), Dr Anond Snidvongs berkata 300 imej baru yang dikesan Thailand baru-baru ini berkemungkinan boleh memberikan sasaran yang lebih jelas kepada usaha pencarian pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 melalui udara.

Bagaimanapun kata beliau, penemuan objek menerusi imej-imej tersebut adalah bergantung kepada nasib kerana cuaca di selatan Lautan Hindi tidak begitu baik sejak beberapa hari lepas sehingga menyebabkan operasi pencarian tergendala.


Meskipun begitu, Dr Anond berkata terdapat peluang untuk objek-objek tersebut dikaitkan dengan imej-imej yang dikesan sebelum ini dan juga serpihan pesawat Boeing 777-200 yang hilang sejak 8 Mac itu.

"Ada peluang tetapi ia amat sukar untuk menentukan sama ada ianya objek yang sama atau tidak. Kami harap supaya imej-imej itu dapat diperolehi bukan sahaja dari satelit kami sendiri tetapi satelit lain juga," katanya ketika satu temubual atas talian dalam program Agenda AWANI, pada Khamis.


Imej satelit Thai telah mengesan sebanyak 300 objek terapung di selatan Lautan Hindi ketika operasi pencarian pesawat MH370, kata seorang pegawai pada Khamis.

Menurut GISTA, objek-objek yang berukuran di antara dua hingga 15 meter itu bertebaran di sekitar 2,700 barat daya Perth.

Anond Snidvongs memberitahu AFP, maklumat-maklumat tersebut telah pun diserahkan kepada Malaysia.

Jelasnya, imej-imej itu telah diambil oleh satu-satunya satelit pemerhati bumi Thailand, Isnin lalu, tetapi memerlukan beberapa hari untuk diproses.

Katanya objek-objek tersebut telah dikesan kira-kira 200 kilometer dari kawasan tumpuan satelit Perancis sebelum ini dalam usaha mereka mencari pesawat tersebut.

Sumber